Anasayfa - Köşe Yazılarım - Sosyal medyayı nasıl kullanmalıyız?

Sosyal medyayı nasıl kullanmalıyız?

16.03.2021 - Written by Onur ALTUNTAŞ

Sosyal medya artık hayatımızın bir parçası olmuş durumda. İnterneti bir devrim olarak nitelendirirsek, sosyal medyayı da internetin en önemli devrimi olarak nitelendirmek yanlış olmaz. Öyle güçlü bir devrimden bahsediyoruz ki artık ülkelerin, toplumların ve bireylerin bu devrime ayak uydurmadığı takdirde her konudan geri kalacağı kesin. Sosyal medya sayesinde "Arap Baharı" olayının yaşandığını ve yayıldığını bilmeyen yoktur. Bunun yanında klasik tv yayınlarının etkisi artık eskisi gibi değil. Tüm kurumlar, siyasi partiler, dernekler, spor kulüpleri, müzik grupları ve internet fenomenleri sosyal medya sayesinde sesini daha çok duyurabiliyor. Böylesine bir güç varken tabiki bununla ilgili bir takım kurallar da olmalı. Bu yazımızda buna değineceğiz.


Instagram

Her platformun kullanım amacı farklı. Bu nedenle en çok kullanılan platformları ayrı ayrı değerlendirmeye karar verdik. Instagram dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri. Kullanım amacı fotoğraf ve etkili videolar paylaşmak. Bizim tavsiyemiz her çektiğiniz fotoğrafı ya da videoyu instagrama yüklememeniz. Instagramı bir albüm gibi düşünün. Sonuçta bir albümde en güzel fotoğraflarımızın yer almasını isteriz. Videolar ise gerçekten etkili ve gerekli ise yüklenmeli. Reels videoları bu açığı kapatmış durumda. Instagram ayrıca bu konuda tiktokla yaraşır durumda. Kısa ve efektli videolar gerçekten bu amaca hizmet ediyor. Hikayelerimize yüklediğimiz paylaşımlar ise geçici bir paylaşım alanı içeriyor. Bu açıdan bakıldığında hikaye kısmına daha çok kullanmak mantıklı. Ancak bu da dozunda olmalı. Takip ettiğiniz hesapların paylaşımları gerçekten hoşunuza gittiyse onları beğenmek veya yorum yazmak etik bir davranış olacaktır. Lütfen bu durumu es geçmeyelim.


Twitter

Twitter sosyal medyanın belki de en tartışmalı ortamı. İnsanların fotoğraf ve videolarından daha çok fikirlerinin merak edildiği bir ortam. En nihayi amacı bilgi almak ve vermek. Eğer herhangi bir konu başlığıyla ilgili anlık haber almak istiyorsanız bu hizmeti size sunan kişiyi veya kurumları takip etmeniz yeterli. Ancak son zamanlarda twitter'da can sıkan bir şey var. O da troll ve bot hesaplar. Amacı tamamen bir hedefi gerçekleştirmek olan bu tarz hesaplar bilginin doğruluğunu ve etik değerleri önemsemezler. Hatta bunu para için yapanlar da mevcuttur. Bu durum tuttuğu futbol takımı için olabilir, bir siyasi parti için olabilir veya bir kişiyi savunma amaçlı olabilir. Bu tür hesapları şikayet etmeli ve bunlarla zaman kaybetmemeliyiz.

Facebook

Facebook bir zamanlar en popüler sosyal medya ortamıydı. Hatta bizi ilk sosyal ortama sokan platform facobook'tu. 2007'li yıllarda ilk çıktığında artık eski arkadaşlarımızı bulabileceğimiz bir ortamı keşfetmek çok heyecan vericiydi. Sosyal medyanın ilk deney alanı olan facebook zamanla popülaritesini yitirdi. Ancak hala kullanılmaya değer. Özellikle faceook sayfaları ve grupları bir amaç etrafında toplanmış insanlar için harika bir ortam sunuyor. Açıkcası bu ortamı diğerlerinin sağlamadığını belirtelim. Facebookta yapacağınız paylaşımlar gerekli ise yapılmalı. Artık fotoğrafını Facebook'a yükleyen yok.Facebookta artık grup ve sayfaların kullanıldığı bir ortama dönüştü. Nitekim bir anne bir Facebook grubunda çocuğuna kreş önerisi arayabiliyor. Ya da hazine ve define arayanlar birbirinden yardım alabiliyor. Bir amaç etrafında toplanmış herkes için Facebook hala en ideal ortam.

WhatsApp

WhatsApp'tan önce yazılı ve sözlü paylaşım alanı biraz kısıtlıydı. Karşı tarafa göndereceğimiz yazılı mesajları genellikle sms yoluyula gönderiyorduk. Ancak sms pahalılık açısından hem de kısıtlılık açısından dezavantajlı durumdaydı. 3G ile beraber gelen mobil internet devrimiyle artık karşı tarafa hem yazılılı hem de görsel iletilerimizi daha rahat gönderme imkanı yakaladık. İşte bu noktada karşımıza WhatsApp çıktı. Herkes tarafından kullanılmaya başlanan bu uygulama ile sınırlı kapasitede de olsa dosya ve dokumanlarımızı da paylaşır olduk. Zamanla ses gönderimi de belli bir noktaya ulaştı. Aramalar bile WhatsApp üzerinden yapılır oldu. Bu noktada ihtiyacınız olan tek şey güçlü bir internet bağlantınızın olmasıydı. WhatsApp'la beraber hayatımıza giren WhatsApp grupları da bizim için kaçınılmaz bir haberleşme biçimine dönüştü. Artık o kadar çok grubumuz var ki hangisine yetişeceğimizi şaşırır duruma geldik.

WhatsApp kullanırken dikkat etmemiz gereken en önemli kurallardan biri grup paylaşımlarıdır dersek kimsenin itirazı olmaz sanırım. Yerli yersiz atılan mesajlar, gecenin bir yarısı gelen bildirimler bizleri canından bezdirmekte. Bu nedenle gereksiz hiç bir gönderiyi gruplarda paylaşmamalıyız. Mesajlar uygun saatte atılmalı ve insanlar rahatsız edilmemelidir. Yazdığımız bir mesajı okumadan göndermemeliyiz. Zira bazen klavye hatası ile yanlış mesajlar gönderilebiliyor. Ayrıca hangi gruba veya kişiye mesaj atttığımızı son kez kontrol etmeliyiz. Zira yazdığımız özel bir mesaj, hiç okumaması gereken bir kişiye ulaşabilir. Bu da istenmedik durumlara sebebiyet verebilir.

Tiktok

Tiktok en çok eleştirilen uygulamalardan biri. Özellikle gençlerin daha çok kullandığı bu uygulama ile herkes kendine ait bir video içeriği oluşturup bunu kendisini takip edenlerle paylaşabiliyor. Kısa film tadında olan bu videolar bazen komedi unsuru bazen de sanatsal bir içerik taşıyabiliyor. Ancak videoların hepsi bu özelliğe sahip değil. İlgi çekmeye çalışan ve bilinçsiz olan bazı gençler yasalara ya da etik değerlere aykırı paylaşımlar yapabiliyor. Bu da toplum tarafından hoş karşılanmıyor. Burada kural oldukça açık. Tiktok ile yapacağınız video içerikleri kanunlara ve toplum normlarına uygun olmalı. Bunun dışında videoların teması sizlere kalmış. İster öğretici ister eğitici isterseniz komik videolar oluşturun. Bundan sonrası size kalmış.

Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, ticari marka ve her tür fikri mülkiyet hakkı , ilgili markalara aittir, yalnızca sahipleri tarafından ve sahiplerinin izni ile kullanılmaktadır ve telif hakları kapsamındadır. ©