Anasayfa - Haberler -

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL KÜTÜPHANELERİ YÖNETMELİĞİ, RESMÎ GAZETE'DE YAYIMLANDI

30.11.2024 - Written by MEB

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği Resmî Gazete'de Yayımlandı

Buna göre, resmî ve özel örgün-yaygın eğitim kurumlarında oluşturulacak kütüphanelerde kitap sayısı 10 binden fazla olması durumunda kütüphaneci atanacak. Kütüphanecinin atanamadığı durumlarda ilgili valilikçe Türk dili ve edebiyatı veya Türkçe alanlarından öncelikli olarak norm kadro fazlası öğretmenlerden görevlendirme yapılacak.

Kütüphanecinin atanamadığı veya valilikçe görevlendirmenin yapılamadığı durumlarda okul yönetimi tarafından kütüphanecilik kursu almış bir öğretmen; yoksa öğretmenler kurulunca belirlenecek bir öğretmen, kütüphaneden sorumlu öğretmen olarak görev yapacak. Kütüphaneden sorumlu kişiye yardımcı olması için de memur görevlendirilecek ve bu kişilere kütüphane işleri dışında başka görev verilemeyecek.

Kütüphaneci veya kütüphaneden sorumlu öğretmen, kütüphanedeki kaynakların gerekli kayıtlarını tutacak ve kaynaklardaki bilgilere sağlıklı erişim için bibliyografik kimlikler hazırlayacak. Bunlar için Bakanlıkça belirlenen kataloglama ve sınıflama sistemi kullanılacak ve katalogları, yazar adı, kaynak adı ve konularına göre alfabetik olarak düzenleyecek. Tüm bu işlemler kütüphane otomasyon sistemi üzerinden yürütülecek.

Seçim ve Ayıklama Komisyonu Kurulacak

Yönetmelik'e göre ilçelerde kütüphane kaynaklarının tespiti ve seçimi için Seçim ve Ayıklama Komisyonu oluşturulacak.

Komisyon tarafından seçilen kaynaklar, öncelikle Türk millî eğitiminin genel amaçları ile temel ilkelerine, öğrencilerin gelişim düzeylerine; millî, manevi, kültürel, ahlaki, insani değerlere; Türkçenin doğru ve güzel kullanımını sağlamaya yönelik okuma, dinleme, anlama, konuşma, münazara ve yazma becerilerini destekleyici ve görsel, dijital okuryazarlık, medya okuryazarlığı gibi farklı okuryazarlıkları destekleyici niteliklere uygun olacak. Ayrıca seçilen kaynaklarda özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik de materyaller yer alacak.

Danışma Hizmeti

Öğretmen ve öğrencilerin dersleri ile çeşitli konulardaki bilgi gereksinimlerini en kısa sürede karşılamaları için kütüphanelerde danışma hizmeti verilecek. Danışma hizmeti, basılı kaynakların yanı sıra elektronik ortamlarla da karşılanabilecek.

Danışma dermesi oluşturulacak kütüphanelerde ders kitapları, ansiklopediler, sözlükler, atlaslar, yıllıklar, rehberler, bibliyografyalar, kataloglar, listeler bulundurulacak.

Geziler ve Etkinlikler Planlanacak

Yönetmelik'e göre kütüphaneden yararlanmanın en verimli hâle getirilmesi için kütüphaneci veya kütüphaneden sorumlu öğretmen, her öğretim yılı başında öğrencilere gruplar halinde kütüphanenin danışma kaynakları ile elektronik kaynakların kullanımını öğretecek.

Okul türü, alanları, okuyucu kitlesi dikkate alınarak öğrencilere yönelik yazar, çizer, şair, gazeteci, bilim insanı, meslek erbabı, müzisyen, ressam, tiyatrocu, sporcu gibi kişilerle yüz yüze ya da uzaktan söyleşiler ve buluşmaların düzenlenmesi sağlanacak.

Ödünç Verme Kuralları

Öğrenci ve öğretmenler bir kitabı en fazla 15 gün ödünç alabilecek. Kütüphaneye iadesi yapılmayan kitapların takibi kütüphaneci veya kütüphaneden sorumlu öğretmen tarafından yapılacak ve öğrenci ve öğretmenlerin okuldan ayrılması sebebiyle otomasyon sistemindeki üyeliklerinin sonlandırılması durumunda alınan ödünç kitabın kütüphaneye iadesi sağlanacak.

Öğrenciler bir defada en fazla 3, öğretmenler ise en fazla 5 kitap ödünç alabilecek. Ödünç kitap almak isteyen üyeler, kütüphane yöneticisi tarafından kütüphane otomasyon sisteminden oluşturulacak bir kullanıcı kartıyla alabilecek.

Kaynak: MEB

Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, ticari marka ve her tür fikri mülkiyet hakkı , ilgili markalara aittir, yalnızca sahipleri tarafından ve sahiplerinin izni ile kullanılmaktadır ve telif hakları kapsamındadır. ©