Python Makaleleri
PYTHON

Formatlama: Bir string verisinin içine önceden tanımlanan bir veri veya değişken yerleştirebiliriz. Bu işleme formatlama denir. Bu işlem için süslü parantez kullanmalıyız.


Örnek:Ör: "{} {} {}".format(5,6,7)

Çıktı: '567'

Açıklama:Tırnak işaretlerinin arasına üç adet açılıp kapanan süslü parantez yerleştirdik. Sonra .format() fonksiyonunun içine sırasıyla 5,6,7 yazdık. Böylece ilk süslü parantezin içine 5, ikinci süslü parantezin içine 6, üçüncü süslü parantezin içine de 7 koymuş ve bunları yazdırmış olduk.


Örnek 1: Şimdi de değişken kullanarak formatlama işlemi yapalım.
a=3
b=4
"{}+{}'ün toplamı {}'dir.".format(a,b,a+b)
Çıktı:‘3+4'ün toplamı 7'dir.’


Örnek 2:
a = "{} ve {} çok iyi arkadaştır."
a.format("Ali", "Veli")
Çıktı:‘Ali ve Veli çok iyi arkadaştır.’


Örnek 3: Süslü parantezlerin içine sayı koyarak yazdırma sıralamasını belirleyebiliriz
"{2} {0} {1}".format("Ali","Veli","Murat")
Çıktı:: 'Murat Ali Veli'
Açıklama:: Tırnak işaretlerinin arasına üç adet açılıp kapanan süslü parantez yerleştirdik. Bu süslü parantezlerin içine de verilerin hangi sırada olacağını gösteren sayılar koyduk. Yani burada {2} ‘nin anlamı ilk sıraya 2.verinin yani “Murat” ın geleceğidir. Bu arada Python’da veri sıralaması 1’den değil 0’dan başlamaktadır. O yüzden “Ali” 1.değil 0.sıradadır. Dolayısıyla “Veli” de 1.sıradadır. Böylece ilk süslü parantezin içine "Murat", ikinci süslü parantezin içine "Ali", üçüncü süslü parantezin içine de “Veli” koymuş ve bunları yazdırmış olduk.

Tüm Makaleler
Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, ticari marka ve her tür fikri mülkiyet hakkı , ilgili markalara aittir, yalnızca sahipleri tarafından ve sahiplerinin izni ile kullanılmaktadır ve telif hakları kapsamındadır. ©